Feest mee

OP ZONDAG 20 JUNI!

Geef mee het startschot van HOOGTIJ!

De start van HOOGTIJ! Feest in Rivierpark Scheldevallei willen we niet zomaar laten passeren. Daarom bieden verschillende gemeenten een bescheiden feestje aan op zondag 20 juni. Met gegidste wandelingen, optredens en huifkarrentochten verken je de omgeving en het zomerprogramma van HOOGTIJ op een extra fijne manier!

Download het programma hier in PDF.

vernieuwde speelplek berlare
© Vernieuwde speelplek - Gemeente Berlare

Berlare

Belangrijk moment in Berlare! Op 20 juni opent de vernieuwde Eendenkooi officieel de poorten met animatie verspreid over het ruimere gebied. De nieuwe speelzone was tot nu toe nog niet toegankelijk, maar van zodra minister Zuhal Demir er die namiddag het lintje doorknipt, kan er ook daar naar hartenlust geravot worden. Op verschillende locaties rondom het Donkmeer zal er tussen 13.30 en 17 uur heel wat te beleven zijn voor jong en oud. De overzetboot brengt je die namiddag gratis van het Donkoeverpark naar de picknickweide in de Brielstraat en van de Eendenkooi terug naar het Donkoeverpark. 

Ook benieuwd naar wat Berlare in petto heeft? >>

Er staat nog meer op het programma aan het Donkmeer. Ook de reizende expo over Olga de Otter staat in juni op die plek. Je vindt hem in het Bezoekerscentrum Donkmeer van vzw Durme, geopend tussen 14-18u. Neem je fiets mee en passeer nadien langs de foto-expo die opgesteld staat aan de Waterhoek. 

Alle info over de expo >> 

Otterexpo in beeld
© Dieter Hoeven - WWF Belgium
Banner klimaatwandeling

Bornem

De Natuurgidsen van Klein-Brabant organiseren een LIFE Sparc-klimaatwandeling. Ze nemen je mee langs de overstromingsgebieden in de buurt, waar het Sigmaplan meer ruimte voor water creëert. Wandel mee en ontdek meer over het effect van klimaatverandering op de Schelde. Afspraak om 14u00 aan de Oude Poort in de Notelaerdreef.

Info en inschrijvingen >>

Graag goed eten vooraf? De startplaats bevindt zich naast het domein van Kasteel d'Ursel, een van de uitgekozen picknickplekjes voor onze HOOGTIJ-fietstocht. Bestel je HOOGTIJ-picknick bij één van de deelnemende handelaars. Je vindt het aanbod hier. De volledige fietskaart is vanaf 14 juni beschikbaar.

Buggenhout

20 juni is een heel feestelijke dag in Buggenhout, want dan vieren ze Buggenhout Kermis. Een ideaal moment voor de start van onze grote HOOGTIJ!-fietszoektocht doorheen Buggenhout, Dendemonde, Zele, Lokeren, Hamme, Temse en Waasmunster. Deelnemers die dan de route willen verkennen kunnen tussen 10u en 17u terecht aan de infostand van de Dienst Vrijetijd op het Kerkplein. Het is tevens het moment van de lancering van de UitPAS. Je kan een gadget winnen aan het rad van fortuin, een foto maken aan een green screen met leuke achtergronden en meer info vinden over de nieuwe wandel- en fietsroutes.

Dendermonde

Op zondag 20 juni geven we het startschot voor een zomer lang feest met Hoogtij! Feest in Rivierpark Scheldevallei en ook Dendermonde doet mee! Maak een leuke wandeling of huifkarrentocht met een stadsgids. Schrijf gratis in vanaf 1 juni. Ga langs bij Toerisme Dendermonde voor meer tips om onze stad te ontdekken, open van 11-17.30 u.

Dendermonde is ook mede-organisator van onze grote HOOGTIJ!-fietszoektocht.

Kruibeke

Kruibeke zet alles op alles om jou een topzondag te bezorgen. Het picknickpakket zal dan ook enkel op 20 juni beschikbaar zijn. Het is een rijkgevulde tas met fruit, broodjes, pralines en lekkere streekproducten. Combineer een prachtige fietstocht (route beschikbaar vanaf 14 juni) met lekker eten op de mooiste groene plekjes onderweg. Medewerkers van de dienst toerisme bemannen op het Mercatoreiland een infostand en staan paraat om al je vragen te beantwoorden.

Je vindt alle informatie op de site van Kruibeke. Bestel je picknickpakket voor 15 juni!

kallebeekmobiel
Verlaten zwembad - Alexander Dumarey
© Alexander Dumarey

Laarne

Laarne pakt uit met de prachtige fototentoonstelling "(Z)ONDER WATER" in de Kasteeldreef. Alexander Dumarey stelt er verschillende werken tentoon van verlaten openluchtzwembaden. Op 20 juni is er een exclusieve rondleiding door de fotograaf zelf! Start om 14u aan de Kasteeldreef. De rondleiding is gratis, maar vergeet je plekje niet te reserveren.

Lokeren

In Lokeren kunnen niet enkel speurneuzen, maar ook curieuzeneuzen terecht. Er zijn maar liefst twee verschillende gegidste wandelingen te doen! Ga jij voor de stadswandeling of duik je de natuur in aan het Molsbroek?

  • Klimaatwandeling op stadsniveau: #Eco=logisch

De dag van vandaag heeft iedereen de mond vol over het klimaat, maar wat is dit eigenlijk?

Leven we de dag van vandaag #Eco=logisch in onze stad ? Tijdens een wandeling door de stad en haar natuur, dagen onze Lokerse (klimaat)gidsen jullie uit om samen te zoeken welke positieve acties ons klimaat ten goede komen. Anderzijds mogen jullie mee dromen en nadenken over een toekomst waar het nog beter kan. Springen jullie mee in de bres voor het klimaat?

Zondag 20 juni, van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur, beperkt aantal deelnemers. Vertrek Stadsmuseum, Markt 15a , 9160 Lokeren.

  • Klimaatwandeling in het Molsbroek: geen ver-van-ons-bed-show!

Klimaatverandering is overal. In het nieuws, in de krant én in je achtertuin! Ook hier bij ons kan je heel wat klimaatveranderingen waarnemen. Soorten die vroeger in het jaar broeden maar die daardoor de voedselpiek missen, nieuwe soorten die kansen krijgen of een vroegere en langere bloei. Ga op stap met een klimaatgids van vzw Durme en ontdek de voor- en nadelen van de klimaatverandering in het Molsbroek.

Zondag 20 juni, van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur, beperkt aantal deelnemers. Vertrek Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren.

Meer info: Infopunt Toerisme, Markt 2, 09 340 94 74 of toerisme@lokeren.be. Inschrijven is noodzakelijk via toerismelokeren.recreatex.be.

Foto jongen onder water
© Jeff Dunham - Unsplash

Melle

Melle heeft wel een heel bijzondere activiteit voorzien: een onderwaterfotosessie met jouw bubbel! Heb je altijd al gedroomd van een unieke onderwaterfoto? Je kan deze laten maken door onderwaterfotograaf Wesley Poelman in het zwembad van Melle College. Reserveer hier je plekje tussen 14 en 16.30 uur per bubbel.

Wie liever het hoofd boven water houdt, kan een gegidste rondleiding volgen langs de HOOGTIJ-fototentoonstelling van Jürgen De Clerck in Melle. Op 20 juni om 14 uur aan de ingang van het College van Melle start de geleide natuurwandeling langs de fototentoonstelling die loopt tot Kwatrecht. De wandeling is 5 km lang en toegankelijk voor rolstoelen en buggy's. Inschrijven doe je hier >> 

Temse

De Roomkouter in Steendorp is niet alleen een zalige picknickplek op onze fietsroute, maar het is ook een prachtig natuurgebied waar veel te ontdekken valt. En dat tot in de kleinste hoekjes! Natuurpunt Scousele neemt je zondag 20 juni tussen 14 en 16u mee op insectentocht. Ontdek samen met kenner David Van der Haegen de wonderlijke wereld van de insecten. Hun levensloop is fascinerend maar zo onbekend! De wandeling is gratis, maar vergeet je niet vooraf in te schrijven. Klaar voor een trip tussen de beestjes?

Combineer je wandeling met een smakelijke picknick! Vlak naast de Roomkouter vind je La Vie en Rosie (Kapelstraat 134), één van onze deelnemende handelaars aan de picknickfietstocht. Zij voorzien je met plezier van een heerlijke picknick, die je kan verorberen op het terras van het Natuurhuis, met een 360° zicht op de Roomkouter. 

Natuurhuis aan de Roomkouter

Waasmunster

Ook dit jaar doet Waasmunster mee aan Hoogtij! Een mooie fietszoektocht van Waasmunster naar Lokeren en terug... Op zondag 20 juni kan je je deelnameformulier verkrijgen aan een Hoogtij-standje, op het binnenplein van het Vrijetijdscentrum De Meermin, Abdij van Roosenberglaan 6, te Waasmunster. Dit standje zal bemand worden door vrijwilligers van de deelraad voor Toerisme van Waasmunster. Meer info over het toerisme in Waasmunster kan je die dag ook zeker verkrijgen! Een ideaal startpunt voor de fietszoektocht, langs rustige wegen en heerlijke natuur. Nog energie over? Verken ook de andere fietszoektochten en maak kans op één van de 150 tassen vol streekproducten!

Wichelen

Op 20 juni zal de HOOGTIJ-fototentoonstelling officieel geopend worden. Daarnaast organiseert Wichelen samen met de gemeente Laarne een begeleide wandeling in de Kalkense Meersen, met Begijn Lebleu onder de titel “fwiet fwiet”. Deze wandeling is helaas al volzet. De fototentoonstelling kan je doorlopend bezoeken en wordt georganiseerd in samenwerking met Natuurpunt Scheldeland.

Zele

ZeleZomert vanaf 20 juni en daarvoor geven ze graag een feestelijk startschot. Denk maar aan onze grote HOOGTIJ voor speurneuzen-fietszoektocht, maar ook de lancering van de UIT-pas! Op zondag 20 juni staan er heel wat toffe activiteiten op het programma Watersportclub Costa Zela. Deze ligt op de route van de fietszoektocht en is dus een perfecte tussenstop. Houd de website van Zele zeker in het oog!

Les ames perdues
© Les Âmes Perdues, te zien in Zwijndrecht - Aulos Music Management

Zwijndrecht

In Zwijndrecht gaat de start van HOOGTIJ! niet onopgemerkt voorbij. De gemeente maakt deel uit van onze HOOGTIJ! Op smaak-fietstocht en je vindt hier dus ook enkele picknickplaatsen. Op 20 juni kan je picknickpakketten winnen én een optreden bijwonen. Als dat niet bijzonder is dit jaar :-)! 

Ze werken samen met plaatselijke broodjeszaken Tartino en ’t Peronneke, waar je de hele zomer lang je picknickpakket kunt bestellen (€8 voor volwassenen, €6 voor kinderen). In dit pakket zal je overigens nog tal van andere fijne extra’s en voordelen terugvinden, dus je steunt niet enkel onze lokale handelaars, je krijgt er ook iets voor terug. Voor elke zaak verloot de gemeente ook nog eens 3 picknickpakketten (1 pakket: 2 volwassenen en 2 kinderen) voor wie zich inschrijft voor 10 juni!  Omwille van de coronamaatregelen is inschrijven voor de fietstocht op 20 juni verplicht (cultuur@zwijndrecht.be of 0800 99 604). Je picknickpakket kun je rechtstreeks bestellen bij de deelnemende broodjeszaken.

Deelnemerskunnen zich aan een fijn extraatje verwachten op het vertrek- en aankomstpunt in de Kerkstraat

Het Antwerpse collectief Les Âmes Perdues grasduint door  65 jaar Eurovisiesongfestival. Muziek en theater vloeien samen in arrangementen van hun persoonlijke wedstrijdfavorieten.  Soms satirische medleys, vaak mooi en grappig (Eurosong zonder kitsch zou immers geen eurosong zijn), maar boven alles een oprechte ode aan één van  Europa’s grootste muziekevenementen - van Viva Victoria tot Ding-a-Dong!

Uit  het gigantische repertoire puurt Eurovisionary zijn kracht en veelzijdigheid. Het is meer dan een recital, meer dan een revue - het is zowel een narratieve voorstelling als een interactieve wedstrijd. Een ode aan het festival, met een hoekje af.

3 sprankelende, hartverwarmende miniconcerten om 11u, 12.30u en 14u

Tot dan?

HOOGTIJ! Feest in Rivierpark Scheldevallei duurt dit jaar een hele zomer! Fietszoektochten, picknickroutes, foto-expo's en een fietslus met luisterfragmenten... er is voor elk wat wils. Ontdek het programma hier.