Rumst, Willebroek, Boom, Schelle, Niel, Hemiksem

HOOGTIJ IN VERHALEN

Een fietsroute om te beluisteren

In de Rupelstreek en Willebroek kan je genieten van HOOGTIJ in verhalen. Op maar liefst 13 stopplaatsen onderweg vertelt een audiofragment je meer over deze prachtige regio. Water speelt hier de hoofdrol, zowel in het verleden als het heden en de toekomst. De rivier en haar mysterieuze getijden en broeken is dan ook één van de geliefkoosde onderwerpen voor een goed verhaal. De tocht valt vanaf 20 juni te fietsen.

De route doorkruist deze zes gemeenten: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Willebroek

Foto: David Samyn - Toerisme Scheldeland
Willebroek zicht op Boom (c) Mie De Backer - Toerisme Scheldeland
© Toerisme Scheldeland - Mie De Backer
rupelstreek
© Gie - Toerisme Rupelstreek

Geluidsgolven

Welkom op de Geluidsgolven-fietsroute. Stroom 50 km mee langs de Rupel en de Schelde en ontdek hoe water deze regio al eeuwenlang tekent. De natte kleigrond, mysterieuze moerassen en verraderlijke getijden zorgen voor een schat aan verhalen en weetjes. We selecteerden 13 mooie locaties op de route waar je even kan pauzeren en luisteren naar een geluidsfragment over die plek. Lokale stemmen, jong en oud, spraken ze met veel plezier in.

Praktisch

De fietslus volgt het fietsknooppuntennetwerk Scheldeland en is in totaal 53 km lang. Je fietst doorheen de Rupelstreek en Willebroek. Er is geen vast vertrek- of eindpunt en je hoeft de lus niet in één keer te doen.

Op elke locatie staat een infobord met een QR-code. Wanneer je deze met je gsm scant, word je automatisch naar het juiste fragment geleid.

Gebruik je liever geen 4G onderweg? Download dan de Izi Travel-app. Zo kan je de route op voorhand downloaden op je gsm. Je vindt de Geluidsgolven-fietsroute hier. De route kan je als gpx downloaden op RouteYou.

voorbeeld geluidsgolven in Izi app

Cover brochure HOOGTIJ in verhalen

We werkten samen met Toerisme Rupelstreek deze fietsroute uit. Je kan de brochure downloaden bij hun Fietstoppers of op hier op de HOOGTIJ-website.

De 13 verhalen

1. De heks Kallemoer / locatie: Veer Hemiksem

Op deze plek woonde ooit de heks Kallemoer, genoemd naar de Callebeek die in de buurt stroomde. De inwoners van het gehucht waren beducht voor haar, want ze gedroeg zich vreemd en de wildste verhalen deden de ronde. We vertellen je er hier een.

2. Van de witte juffrouw / locatie: Ganzenhof Schelle

Nu ligt hier een grachtenstelsel van 3 km, maar vroeger stond hier aan de Vliet het Kasteel Scherpenstein. In de mistige, natte weilanden rondom spookte de witte juffrouw. En daar kan de knecht in dit verhaal over meespreken.

3. Van kleiputten naar natuurgebied / locatie: Walenhoek (Niel)

De steenbakkernijverheid heeft het landschap in de Rupelstreek getekend. Het natuurgebied De Walenhoek ontstond toen de kleiontginning werd stopgezet en de putten zich vulden met water. Zwemmen op deze idyllische locatie is echter niet toegestaan…

4. Getuigenissen uit het steenbakkersverleden / locatie: Brouwerij Varenbroek (Rumst)

Sprekend over water kunnen we ook het gerstenat niet vergeten. In dit filmpje getuigen arbeiders uit de steenbakkerijen hoe zij Sint-Pieter, hun patroonheilige, eerden. De locatie bij Brouwerij Varenbroek is alleszins niet toevallig gekozen.

5. Over stromingen / locatie: Drierivierenpunt (Rumst)

Hier komen de Nete, Dijle en Rupel samen. Aan deze waterlopen hebben we het prachtige landschap van moerasgebieden en beekvalleien te danken. Maar de natuurlijke rijkdom heeft een keerzijde: een hoog overstromingsrisico. Beluister hoe het Sigmaplan dit wil oplossen.

6. Terhagen aan de Rupel / locatie: Museum Rupelklei (Rumst)

Museum Rupelklei is gewijd aan het steenbakkerijverleden van de streek. Wie daar ook zeer sappig over kan vertellen is André Lambrechts. In het lied “Terhagen aan de Rupel” brengt hij een ode aan zijn Traag waar men het meest klapt over potjeir en steen.

7. Klédde / locatie: Veerdienst aan de Kaai (Boom)

Pas op dat Klédde je hier niet in de Rupel trekt! Deze kwelgeest nam doorheen de geschiedenis heel wat gedaanten aan, van waterduivel tot kinderschrik. Zijn verhaal hoor je hier.

8. Kasteel Den Bocht / locatie: Kasteel Den Bocht (Willebroek)

Aan de oever van de Rupel zie je al van ver het torentje van Kasteel Den Bocht. Net als de rest van het gebouw, heeft de toren al een hele geschiedenis. Het werd namelijk gerecycleerd van een ander gebouw…

Rivier, zicht op abdij
© Lokaal Bestuur Hemiksem
Veerboot
© Lokaal Bestuur Hemiksem

9. Otter gespot / locatie: Hazewinkel (Willebroek)

Sinds enkele jaren heeft deze plek in Willebroek er een bijzondere waterbewoner bij. Wildcamera’s legden hier voor het eerst een otter vast in 2012. Dit podcastfragment legt uit waarom dit zo’n goed nieuws is. Zou jij een otter herkennen?

10. De Steenlader / locatie: Noeveren (Boom)

De baksteennijverheid heeft het landschap langs de Rupel sterk bepaald. Klei was gemakkelijk te vinden aan de oevers van de rivier en de afgewerkte producten konden via het water snel vervoerd worden. Maar het werk in de fabrieken was hard labeur. Dat hoor je in het gedicht “De Steenlader” van Arnold Van de Voorde, te beluisteren in het sappig Booms dialect.

11. 't Kennieke, het spook van het Cementfabriek / locatie: Kanokot Hellegat (Niel)

Waar nu de Nielse Kanoclub haar lokaal heeft, stond van 1699 tot 1856 een stenen windmolen. De oprichter ervan, Jan Kinnie, kon na zijn dood geen rust vinden en spookte rond de molen en de latere cementfabriek. Het hele verhaal van ’t Kennieke hoor je hier oep z’n Niels.

 

12. Een kat als bootsman / locatie: Pompgemaal in Schelle

Het pompgemaal, waar je nu staat, houdt tegenwoordig de voeten van de inwoners van Schelle droog. Het opkomende water uit de Rupel, Schelde en Vliet heeft in het dorp al vaker een rol gespeeld. Zo ook in dit verhaal over een heel behendige bootsman.

13. Apocalyptica / locatie: Sint-Bernardusabdij van Hemiksem

De naam doet het al vermoeden: dit verhaal heeft een donker kantje. Servaes, monnik in de Abdij, stapt op een nacht in een bootje op de Vliet. Maar plots bevindt hij zicht op een vaart richting de hel… Kan hij zich nog redden?