OP STAP MET DE GIDS IN OVERSTROMINGSGEBIEDEN

WANDEL MEE EN ONTDEK!

Wil jij weten wat er allemaal staat te gebeuren in de overstromingsgebieden in jouw gemeente? Wil jij het gebied wel eens bekijken door de bril van een ervaren gids of projectleider? 
Wandel mee en ontdek meer over het effect van de klimaatverandering op de Schelde of verken de werf met een projectleider!

ZON 18 JULI - VLASSENBROEK (DENDERMONDE)

Vlassenbroek wordt ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied met in het noordelijk deel gereduceerd getij. We laten de Schelde er opnieuw binnenstromen, op het ritme van eb en vloed. Zo ontstaat een waardevol natuurgebied van zoetwaterslikken en -schorren: een bijzonder landschap, ideaal voor water- en rietvogels waar rietvelden en wilgenvloedbossen welig tieren en spindotterbloemen prachtig bloeien.

Loop mee met de ervaren LIFE Sparc-klimaatgidsen en ontdek ter plekke hoe de ringdijk en overloopdijk eruitzien, hoe zo'n overstromingsgebied precies werkt en waarom ze broodnodig zijn.

Inschrijvingen: Schrijf je hier in >>
Startpunt:
Aan de kerk van Vlassenbroek, Vlassenbroek 93/99, 9200 Dendermonde
Wanneer: zondag 18 juli 2021, 10-12u

Vlassenbroek
© Vlassenbroek - De Vlaamse Waterweg

ZON 8 AUG 2021 - GROOT EN KLEIN BROEK (Waasmunster & Temse)

Groot Broek en Klein Broek waren ooit moerasgebied. We geven deze gebieden nu terug aan de rivier zodat die meer ruimte krijgt. Ontpolderen heet dat. Het doel? De Durmevallei beter beveiligen tegen overstromingen en weerbaarder maken tegen de klimaatverandering. Talrijke soorten, zoals de bever, de blauwborst en de ijsvogel zullen zich thuis voelen in deze natte wildernis.

Loop mee met één van onze klimaatgidsen en ontdek dit waardevol stukje natuur.

Inschrijvingen: Schrijf je hier in >> 
Startpunt: 
Aan de parking van de Koolputten aan de Mirabrug, Koolputten 2, 9250 Waasmunster
Wanneer: zondag 8 augustus 2021, 10-12u

Groot Broek aan de durme
© Groot Broek - Yves Adams

22 AUG 2021 - DE BUNT (Hamme)

Waar Schelde en Durme samenvloeien ligt De Bunt. We richten De Bunt in als gecontroleerd overstromingsgebied en herstellen er een fraai stuk getijdennatuur met slikken en schorren. Het wordt een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Nog even geduld en je kan er naar hartenlust fietsen, wandelen op de dijk en genieten van al de natuurpracht.

Ondertussen ligt de nieuwe ringdijk er al en zijn ze gestart met het bouwen van twee nieuwe sluizen: een uitwateringssluis in de Scheldedijk, en een in- en uitwateringssluis in de Durmedijk.

Tijd om ter plekke een kijk je te nemen.

Inschrijvingen: Schrijf je hier in voor de gegidste wandeling >> 
Startpunt: 
Vertrek aan het Infopunt Durmevallei (Sigmaplan) op de Scheldedijk aan Driegoten, Driegoten 87, 9220 Hamme
Wanneer: zondag 22 augustus 2021, 10-12u

De Bunt - Yves Adams
© De Bunt - Yves Adams

19 SEPT 21 - GROOT SCHOOR (HAMME)

We sluiten Hoogtij (en de zomer) af met een wandeling aan Groot Schoor. Dit deel van het natuurgebied Wal-Zwijn wordt ontpolderd om plaats te gunnen aan zeldzame zoetwaterslikken en -schorren.

Groot Schoor zelf zal tijdens de ontpoldering niet toegankelijk zijn, maar op 19 september krijg je nog een uitgelezen kans om het gebied te bezoeken. Projectleiders Sander Belmans en Elias Verbanck nemen je mee op een wandeling en vertellen je honderduit over dit project van het Sigmaplan.

Stap je mee?

Inschrijvingen: Schrijf je dan in via deze link!>>
Startpunt: Aan de werfkeet, op 100m van het veer aan de kant van Moerzeke
Wanneer: zondag 19 september 2021, 14-16u 

Werfwandeling Wal Zwijn