HET VEER

EEN UNIEK VERVOERSMIDDEL

De veerboot: een uniek vervoersmiddel

Keek je ook al eens vreemd op toen de knooppunten je niet met een brug, maar met een veer over de Schelde stuurden? De gele boten zijn onlosmakelijk verbonden met de Scheldevallei. Ervaren veermannen brengen je gratis van de ene naar de andere oever. Ook tijdens je HOOGTIJ zet je je tocht eenvoudig verder met dit vervoersmiddel.

veerboot
Veerman René
© VRT RADIO 2

Heen en weer met het veer

De dijken en jaagpaden langs Schelde, Rupel en Durme zijn geliefde fietswegen. Autovrij, door prachtige groene landschappen en langs het kronkelende water. Een fiets- of wandeltocht wordt nog interessanter met een overzet als tussendoortje.

De veerdiensten worden voorzien door De Vlaamse Waterweg en varen het hele jaar door. In de zomer kan je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat elk halfuur gratis het water over. Als veerman moet je rekening houden met de stroming, de getijden en de wind. Geen sinecure, dat vertelde veerman René tijdens de Radio 2-uitzending.

In het Scheldeland vind je twaalf veerdiensten. Negen daarvan kom je tegen tijdens je HOOGTIJ!-activiteit. We zetten ze hier op een rijtje.

VAREN OVER GELUIDSGOLVEN MET HOOGTIJ IN VERHALEN

Veer in Moerzeke
© Mie De Backer - Toerisme Scheldeland

Dat de veren een belangrijke rol spelen in de Rupelstreek kan je al horen in de verhalen. In Schelle komen we een kat als bootsman tegen en in Hemiksem stapt monnik Servaes op een onheilspellend bootje op de Vliet. Je kan aan de Abdij ook zelf op een boot stappen: het veer naar Bazel. Hier kan je meteen inpikken op de fietslus van onze picknickroute in Kruibeke.

Aan de Kaai van Boom luister je dan weer naar het verhaal van Klédde. Wil je verder naar Willebroek, dan neem je hier het veer om de Rupel over te steken. Wie van de verhalenroute wil gaan picknicken in Klein-Brabant, kan in Niel op het veerpont naar Wintam stappen en z’n tocht verderzetten.

Klaar om op pad te gaan? >> 

HOOGTIJ VOOR SPEURNEUZEN

Tijdens de grote fietszoektocht van HOOGTIJ voor speurneuzen steek je op drie momenten het water over. Tussen Hamme en Tielrode vaar je de Durme over om verder te zoeken in Hamme of Temse. Wie na deze deellus nog niet moe is, kan in Moerzeke het veer nemen naar Baasrode. Vanaf het prachtige kerkje daar fiets je verder langs Buggenhout tot Appels. Je lift mee tot de overkant in Berlare en kan vlot verder fietsen naar Zele! Los alle vragen op en maak kans op een mooie HOOGTIJ-tas vol streekproducten.

Zin in een uitdaging? Doe mee en win deze HOOGTIJ!-tas vol streekproducten >> 

tas hoogtij
veer toerisme scheldeland
© Toerisme Scheldeland - Mie De Backer

HOOGTIJ OP SMAAK

Wie vanuit Hamme wil picknicken kan zowel via het veer van Driegoten-Weert als het driehoeksveer Moerzeke-Mariekerke-Sint-Amands aansluiten op de fietsroute in Klein-Brabant. Met de fiets of te voet vermijd je dus heel wat omrijden en krijg je de panoramische route er gratis bij! Wie Temse en de Polders van Kruibeke wil verkennen, hopt in Wintam naar de andere oever in Rupelmonde.  

Met het veer tussen Wintam en Niel fiets je ook eenvoudig verder op de Geluidsgolven-route.

Krijg je al honger?

HOOGTIJ IN BEELD

Ook enkele foto-expo’s zijn met het veer te bereiken. Ideaal om de tentoonstellingen met de fiets te bezoeken of als onderdeel van een langere wandeling. In Berlare kom je met het veer vanuit Appels net aan het beginpunt van de wandelroute aan om van daaruit de prachtige foto’s te bewonderen.

In Wichelen start de wandellus ook precies aan het veer van Schellebelle. Geen betere manier om de Kalkense Meersen te verkennen dan toekomen vanop het water. Het veer is bovendien niet ver van Schellebelle station zodat je prima met het openbaar vervoer ter plekke geraakt.

Kijk je ogen uit met de HOOGTIJ-fototentoonstellingen in openlucht >> 

Veer Schellebelle
© Roeckiesworld - Toerisme Scheldeland

We kozen dus niet zomaar een veerboot als campagnebeeld dit jaar! Op de kaart op de homepage zie je alle veerboten nog eens duidelijk weergegeven.